Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűnyíró, fűkasza vagy traktor? - Hadd segítsünk a döntésben

Fűnyíró vásárlás előtt áll? Mielőtt a vásárlási folyamat egy rémálommá válna a megannyi lehetőség és opció hallatán, mielőtt téves vagy elhamarkodott döntés születne a pontos ismeretek hiánya miatt, inkább tekintse át velünk egyszerűen, hogy milyen fűnyírási megoldások közül választhat.

Mi micsoda, és melyik kell nekem?
Ha fűnyírásról van szó, rendszerint a következő fogalmakkal találjuk szembe magunkat:

-Fűnyírók
-Szegélyvágók
-Fűkaszák
-Fűnyíró traktorok
-Riderek
-Robotfűnyírók

Melyik a jobb, melyiket érdemes megvennem?
Ezek között a lehetőségek között nem beszélhetünk általánosan jó vagy rossz megoldásról, csupán saját igényeinknek, elképzeléseinknek megfelelőről, esetleg kevésbé hatékony, kevésbé alkalmas változatról.

Több szempont alapján is mérlegelhetjük a lehetőségeket, nézzük röviden, hogy melyik termékkör általánosan mire ajánlott:

Fűnyírók (négykerekű változatok): Az elterjedtebb modellek kisebb és közepes, viszonylag egyenletes, sík területek lenyírásához ajánlottak, változatoktól függően maximum 2000-2500m2-ig. Előnyük, hogy aránylag gyorsan lehet velük haladni.

Szegélyvágók: A fűnyírók által elhagyott, kerítés melletti vagy fák és egyéb tárgyak körüli kisebb füves részek, szegélyek lenyírására alkalmas gépek.


Fűkaszák: Egyenetlenebb, dimbes-dombos, partoldalas, erősen gazos helyeken is használhatóak. (Mondhatnánk, hogy ahova a lábunk elvisz, oda ezeket a gépeket is többnyire magunkkal tudjuk cipelni.) A kisebb területektől kezdve, a nagyobb felületek nyírása sem okozhat problémat. A lényeg, hogy az igényeinknek megfelelő modellt válasszuk.
A kerekes fűnyírókhoz képest lassabban végezhető velük a munka.


Fűnyíró traktorok: Általánosságban elmondható róluk, hogy típustól függően kis, közepes és nagyobb méretű, rendezett (esetleg kisebb egyenetlenségű kertek) egyszerű, gyorsabb és kényelmes nyírásához használhatóak. Ami egy hétköznapi fűnyíróval már vállalhatatlan méretnek tűnik, ott egy traktor bőven ideális megoldás lehet.


Riderek: Közepes és nagyméretű kertek, füves területek nyírásához kiválóak. Egyenetlenebb, lejtős, nehezebb területek is egyszerűen és kényelmesen karbantarthatóak velük. Vágási teljesítményük nagy, vágási képük a traktorokénál is szebb és egyenletesebb. A megfelelő, igényeinkhez illő típus kiválasztása itt is különösen fontos.


Robotfűnyírók: Modelltől függően néhány száz négyzetmétertől akár ötezer négyzetméteres területig is használhatóak. Egyszeri telepítést követően automatikusan működnek, minimális karbantartást igényelnek. Működésükből adódóan vágási képük kimagaslóan szép.

A fenti tömör ismertető bizonyos esetekben már önmagában elég lehet ahhoz, hogy elinduljunk egy irányba, de azért ezután sem mindig teljesen egyértelmű a döntés.
Vannak olyan területek, ahol például fűkaszával történő munkán kívül nehezen képzelhető el más megoldás, de rendezettebb kertek esetén – a méretüktől függetlenül is – még mindig több alternatíva közül választhatunk.

Tovább szűkíthető a kör, ha tisztázzuk, hogy mennyi időt tudunk vagy szándékozunk a fűnyírásra fordítani.

Ha egyáltalán nem szeretnénk ezzel vesződni, akkor érdemes lehet a robotfűnyírokban gondolkoznunk.
Amennyiben nem teljesen automatikus, de gyors megoldást szeretnénk, és a kertünk ráadásul nagyobb méretű, akkor például a traktorok vagy riderek mérlegelendőek, és így tovább.

Illetve fontos a költségkeretet is meghatároznunk, amit erre a projektre szánunk. Ez is könnyedén kijelölhet egy csapásirányt számunkra.

Amennyiben további információra van szüksége a döntést illetően, akkor javasoljuk, hogy olvassa el az egyes termékkörökről szóló további ismertetőinket, illetve keresse kollégáinkat szakértői segítségért e-mailben vagy telefonon.

Fűkaszákról bővebben: Milyen fűkaszát vegyek? (Kattintson a szövegre!)