Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Robotfűnyírók: Megérik-e a pénzt? A nagy kérdéskör.

Van olyan egyáltalán, aki élvezi a fűnyírást? Gondolják sokan egyből a cikk címének olvasása közben. Biztosan értesült már róla, hogy a munkát robottal is elvégeztetheti. De nem csak egy robotról van szó, hanem egy mini versenyautóra hasonlító egységről, amely a kertünkben köröz, fel és alá rohangál, miközben mi hátradőlve élvezzük a nyári forróságban hűsítő italunk. Komolyra fordítva a szót, megéri-e a hat esetleg hét számjegyű árat kifizetni a piacon legjobbra értékelt robotokért? A maximalisták kétkedve szemlélhetik, hogy megbízhatnak-e valamiben, ami egy apró futurisztikus lényre hasonlít és valóban minden egyes szál füvet a számukra megfelelően beállított magasságra vágnak majd le? Ezek a gépek véletlenszerű minta alapján vágják a füvet és nem hagynak maguk után hosszú, egyenes vágási vonalakat. OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET KÉRDÉSEI MEGVÁLASZOLÁSÁHOZ!

Hogyan végzik a robotfűnyírók a munkát?

Újratölthető akkumulátorokkal üzemelnek, melyek lehetnek ólom-sav (mint az gépjárművel esetén), lítiumion vagy nikkel-kadmium akkumulátorok. Az egységek általában egy töltőállomással érkeznek, amelyeket kültéri áramforráshoz tud csatlakoztatni. Amikor a gép energiaszintje lecsökken vagy elvégezte munkáját, automatikusan visszaáll a telepre tölteni. Ezen gépek nagyon minimális energiát használnak fel összehasonlítva az üzemanyaggal működő fűnyírókhoz és nem bocsátanak ki károsanyagot, kipufogógázt. A Husqvarna modellek egy védjegyzett technológiának köszönhetően különböző irányokból, véletlenszerűen haladva állnak vissza töltésre, nem kitaposva és kiégetve így a drága pázsitot azzal, hogy folyamatosan azonos útvonalat alkalmaznának.

Hogy akadályozhatja meg a gépet, hogy ne össze-vissza kóboroljon?

A vásárolt gépcsomag általában alacsony feszültségű kábelt is tartalmaz vagy kapható hozzá, amellyel a nyírandó területet határoljuk körbe. Ezt megtehetjük telepítő géppel, amely a föld alá fekteti a kábelt, vagy manuálisan, telepítő tüskékkel lehelyezve a vezetékeket. Gyakorlatilag láthatatlan kerítést építünk, hogy a masina a határokon belül dolgozhasson. A Husqvarna ezüstözött vezetékeket alkalmaz határoláshoz, amellyel gépünk rádiófrekvencián keresztül kommunikál.

Virágok tömkelege található a kertünkben? Mit tudunk tenni?

A határoló vezetékekkel bármennyi és bármekkora területet elzárhatunk a gép elől, így azt ki fogja kerülni és nem gázol át a virágokon, ágyásokon, bokrokon, térköveken, burkolt részeken.

Mi történik, ha nekiütközik a fának vagy bármilyen nagyobb akadálynak a fűnyíró?

Amikor a gép összetalálkozik bármilyen nagyobb tárggyal, azonnal megáll és irányt vált. Továbbá a nagyobb akadályok köré is le tudja fektetni a határoló vezetéket. Néhány modell rendelkezik ultrahangos érzékelővel is (450X és 550), melyek detektálják az akadályokat mielőtt beleütköznének és ütközés előtt lelassítanak.

Használhatom-e meredek vagy egyenetlen terepen?

A legtöbb gép az egyenes talajon tudja a munkát a legjobban elvégezni, viszont a Husqvarna modellek akár 45%-os lejtőn is boldogulnak és lejtmeneti nyírási funkcióval is rendelkeznek, melynek köszönhetően U alakban vágják a füvet a meredek terepeken, így nem égetik ki kerekeikkel a füvet, mivel oldalazva haladnak. Az egyenetlen területen lévő nagyobb lyukakat érdemes vagy vezetékkel körülhatárolni vagy feltölteni, hogy a kerekek ne süllyedjenek el vagy akadjanak el.

Össze kell-e gereblyéznem a levágott füvet?

Az időzített, automatikus nyírással minden nap dolgozni fog a robot, így minden nap pár millimétert fog levágni/lemulcsozni. Az apró nyesedék a talajra visszahullik és ott tápanyagként elkorhad a fű tövében. Ezáltal a talaj tápanyaggal telítetté válik, így füve erőteljes és zöldben pompázó lesz egész évben. A Husqvarna csúcsmodelleken elektromotor segíti a kések megfelelő magasságba való állítását, melyet a digitális irányítópanelen végezhet el.

Hogyan választom ki a megfelelő gépet a kertemhez?

A fő választási szempont a kert mérete. A nagyobb gépek nagyobb területi teljesítménnyel rendelkeznek és hamarabb lefednek egy területet. Miután felmérte a nyírandó terület nagyságát, nézze meg az elérhető modellekre vonatkozó ajánlott maximális kertméretet. Másik szempont, hogy mennyire meredek a nyírandó felület, amelyről már fent említést tettünk. Fontos szempont, hogy mennyire tagolt a kert, milyen gyakran kell kikerülnie a fűnyírónak tárgyakat, kertrészeket. Ha egy kert túlságosan tagolt az csökkenti a gép négyzetméterben mért területi teljesítményét, így egy 600 négyzetméteres, de extrémen tagolt kertre érdemes egy 600 négyzetméternél nagyobb területre ajánlott típust választani, hogy a munka megfelelően és időben elvégezhető legyen a fűnyíró robot számára és ne folyamatosan a töltőn pihenjen.

Mennyire hangosak a gépek?

Mivel elektromos gépekről van szó, nagyon halkan dolgoznak. A hangszint egy légkondiciónáló hangszintjéhez hasonlítható nagyságrendileg.

Hogy tudom beprogramozni a gépet?

Az alapmodelleknél ezt egy digitális irányítópanelen tudja megtenni. Vannak modellek melyek Bluetooth-on vagy Wi-Fi-n keresztül kommunikálnak a felhasználóval és a Husqvarna modelleknél egy mobilapplikáció (Automower Connect) is rendelkezésére áll a beállítások megfelelő kiválasztásához és a távvezérléshez.

Mi történik, ha esik az eső?

Az eső a Husqvarna modelleknek nem árt, viszont extrém időjárási körülmények között érdemes Parkoló állással visszahívni a gépet. Esőszenzor és időjárás időzítő is rendelkezésére áll. Vannak modellek, melyeket egyszerűen esőben is munkába küldhet.

Veszélyesek-e a robotok?

A Husqvarna robotokat úgy fejlesztették ki, hogy maximális biztonságot nyújtsanak felhasználóiknak. Amikor a gépet felborítják vagy felemelik azonnal megáll és éles sípoló hanggal jelzi ezt. Az ilyen események után kizárólag a PIN kód beütésével indul újra a fűnyírás. Mivel a pengék centrifugális erő hatására jönnek elő, ezért, ha bármilyen tárgy vagy nem kívánt objektum kerül az útba, a pengék automatikusan kitérnek a tárgyak elől és visszaforognak a fémtányér alá. Maximális biztonságot nyújtanak mind a gyerekek, elhagyott kerti eszközök és házi kedvencek körében.

El tudják-e lopni a fűnyírót?

A Huqsvarna modellek okos lopás elleni védelemmel vannak ellátva. Bármilyen mozdítást, emelést és a munkából való kizökkentést éles sípoló hanggal jelez, mindaddig amíg a PIN kódot be nem ütjük az irányítópanelen. A csúcsmodellek GPS helymeghatározással is rendelkeznek. Az ellopott gépekre vonatkozóan kizárólag az adott Husqvarna központból lehet lekérni új PIN kódot, mely természetesen számla és a szakkereskedő (akinél a terméket vette) megkérdezése és  leellenőrzése után történik meg. Továbbá a modellek csak a számukra, határolóvezetékkel kijelölt területen kezdenek újból dolgozni.

Nehéz karbantartani a fűnyíró robotokat?

A gép gyakorlatilag karbantartásmentes. A pengéket 1-2 havonta érdemes cserélni a vágás minőségének megtartás miatt és a fűnyíró házát az utasításnak megfelelően időszakosan tisztítani. Erre speciális robotfűnyíró tisztító eszközök, készletek alkalmasakak, mivel magasnyomású vízzel alulról tisztítani nem ajánlott, az elektromos panelok beázhatnak, annak ellenére, hogy vízálló a burkolatuk.

Szóval megéri-e Önnek vásárolnia egy robotfűnyírót?

A robotfűnyíró nagyobb, egyszeri kiadását követően minimalizálni tudja a költségeket. Sem olajat, üzemanyagot és legfőképp időt nem kell pazarolnia többé a fűnyírásra. Az idő pénz, így a legtöbbet ezen tud spórolni. Továbbá statisztikák kimutatták, hogy egy robotfűnyíró 7000 forint üzemelési költséget jelent évente, amely összehasonlítva egy fűnyíróval vagy traktorral elenyésző. Nincsenek szervizelési költségek, javítási költségek. Szintén megspórolhatja a kertészek magas költségét, mivel a fű a folyamatos mulcsozásnak köszönhetően smaragdzölden fog pompázni a tápanyagdús talajon. A szomszédok is hálálni fogják Önnek a zaj és károsanyag mentes fűnyírást. Két éven belül a robotfűnyírójának köszönhetően lényegi megtakarítást érhet el üzemelési és szervizelési költségeken és füve meg fogja hálálni Önnek a vásárolt robot által nyújtott teljeskörű gondozást!