Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Van élet a benzines gépeken túl - Husqvarna akkumulátoros termékcsalád

2020. 06. 16. 12:41:43

Csendesebbek, kevésbé megterhelőek, kevesebb karbantartást igényelnek. De felvehetik az akkumulátoros gépek a benzines társaikkal szemben a versenyt? Ennek járunk most utána.

A fent felsorolt tulajdonságokat gyakran említik az akkumulátoros gépekkel kapcsolatban. A Husqvarna termékeknél ezek maradéktalanul teljesülnek is, hiszen valóban csendesebbek, ténylegesen kisebb rezgésszinttel működnek, és kevesebb karbantartást is igényelnek, mint a benzines gépek. Emiatt kényelmesebb, kevésbé megterhelő a használatuk, és jó eséllyel a szomszédot vagy a környéken lakó, esetleg dolgozó embereket sem haragítjuk magunkra, ha épp nem a nekik legalkalmasabb pillanatban kezdünk neki a munkának.
(És akkor még a füstről nem is beszéltünk. Akármennyire is korszerűek a mai gépek, a frissen lenyírt fű illatát munka közben csak az akkumulátoros gépekkel élvezhetjük igazán… )

Ezeket az előnyöket ritkán vitatják, viszont bizonyára sokan bizonytalanodnak el, ha az akkus gépek ereje kerül szóba.

Hol tart jelenleg ez a technológia a benzines gépekhez képest?

A Husqvarna igazán szép eredményekkel büszkélkedhet ezen a téren.
Úgy vélem, mára elmondható, hogy a lakossági felhasználásra szánt gépek szinte egész palettáján valódi alternatívákat kínál az érdeklődőknek akkumulátorral üzemeltetett megoldásokból.
Sőt, már a professzionális gépek piacán is számos benzines készülék teljesítményének megfelelő, netán még azokat is meghaladó megoldással rukkolt elő.

Jó példái ennek a 2020-ban piacra dobott professzionális fűkaszák, az 535iRX és 535iRXT.
Ezek a 35cm3-es benzines fűkaszák teljesítményét ígérik, melyet véleményem szerint teljesítenek is. Ráadásul az elektromos motor előnyeiből adódóan alacsony fordulaton is meglepően nagy nyomatékkal rendelkeznek, ami számomra kissé váratlan, de igazán pozitív tapasztalat volt az első teszteléskor. Személy szerint sokkal kiszámíthatóbb, egyenletesebb teljesítményt nyújtó gépnek ismertem meg az 535iRX fűkaszát, mint a korábban általam használt benzines gépet.

Hogy felveheti-e a versenyt egy 35cm3-es benzines géppel?
Véleményem szerint, a válasz egyértelmű igen.

A fűkaszákon kívül természetesen a többi termékkategóriában is pozitív példák állnak rendelkezésre.
Azért a profi kaszákat emeltem ki, mert ebben van igazán friss tapasztalatom, továbbá ez egy eddig lefedetlen terület volt a Husqvarna számára.
Ezzel a két típussal úgy vélem, a Husqvarna-nak sikerült megvetni a lábát ebben a kategóriában is.

Husqvarna 535iRX fűkasza
Husqvarna 535iRX fűkasza

Összességében tehát elmondható, hogy a Husqvarna mai, akkumulátoros gépei számos, vitathatatlan előnyük mellett, végre elmondható az is, hogy valódi alternatívái lettek a benzines termékeknek. A legtöbb kategóriában rendelkezésre áll ilyen technológiával működő berendezés az érdeklődők számára.

Ideje tehát temetnünk a benzines gépeket?

Ezt azért nem állítanám. Vannak olyan területek, speciális igények, ahol még mindig nélkülözhetetlen a jelenlétük, és ez bizonyára még egy ideig így is marad.
Mindemellett egyértelműen látszik, hogy az emberek és a gyártó cégek egyaránt egyre inkább nyitnak az akkumulátoros technológia felé, és egyre többen ismerik fel ennek az iránynak az előnyeit, pozitívumait.
Mára eljutottunk odáig, hogy lakossági felhasználás esetén szinte a legtöbb berendezés kiváltható velük, és a profi, ipari célú alkalmazás területén is egyre szélesebb az alkalmazható lehetőségek választéka.

Mi a helyzet az árakkal?

Az árak is kedvezőnek mondhatók, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy a Husqvarna-nál azonos akkumulátorok használhatók a különféle típusú gépekhez. Ennek eredményeként a kicsit nagyobb kezdeti beruházást követően viszonylag olcsón juthatunk hozzá újabb berendezésekhez, melyek a korábban már beszerzett akkumulátorokkal és töltővel ugyanúgy használhatóak.

Úgy tűnik hát, hogy a jövő az akkumulátoros iparág fellendülését mutatja, és a Husqvarna láthatóan igyekszik ennek a feladatnak és igénynek megfelelni, eleget tenni.

További bejegyzések a témában:
Husqvarna akkumulátorok - Mit érdemes tudni róluk?
Husqvarna akkumulátortöltők - Melyiket válasszam?

Tartalomhoz tartozó címkék: Husqvarna akkumulátoros termékek